Šopský salát byl vytvořen až v roce 1956, profesionálními šéfkuchaři bulharského státního sdružení Balkanturist, kteří pracovali v restauraci Černomorec, v letovisku Družba (dnes Sv. Konstant a Elena). Do roku 1970 naznal několika změn ve svém složením - se syrovou či pečenou paprikou, s feferonkou, se sýrem a bez sýra, aj. Cílem bylo vytvořit salát v barvách národní trikolóry a stát se předkrmem symbolizující Bulharsko. Balkánský sýr je dnes v Šopským salátem nutností jelikož nahrazuje sůl, která sráží vodu z ostatních ingrediencí. Původní receptura zahrnuje také rajčata, okurky, papriky, cibule, petrželku, olivy a olej. Doporučujeme použit červenou cibuli, která je křehčí a ne pálí, olivový olej namísto obyčejného rostlinného oleje, papriku kapie, nepoužívat ocet a sůl. Rajčata nakrájejte na kostky. Oloupejte okurku a nakrájejte ji též na kostky, kruhy nebo půlměsíce. Opečenou a oloupanou papriku a cibuli nakrájejte na proužky. Přeneste vše do mísy a rozmíchejte, rozložte salát na talíř a vytvořte hromadu. Velkoryse posypte strouhaným bílým kravským „balkánským“ sýrem. Ozdobte olivami a snítky petrželky.